BackNews

Una escultura sensibilitza la població sobre la sida i el seu estigma

La Fundació ArtAids presenta Per sempre i un dia, una escultura-banc que traspassa les parets del museu i que actualment es mostra en un dels mercats més representatius de Barcelona, el de Santa Caterina. Després viatjarà a altres ciutats, com ara Vigo. La instal·lació s’acompanya d’un projecte educatiu que s’està duent a terme entre els comerciants i els clients, així com amb alumnes de secundària.

L’autor de l’obra és Lawrence Weiner (Nova York, 1942), un dels artistes més significatius dels nostres temps. Es tracta d’un creador que té el do de donar forma a escultures fetes amb paraules que conviden a reflexionar sobre coses impensables en aparença. L’escultura és seient, punt de trobada i acollida que ArtAids ofereix cada dia als transeünts en aquest mercat.

A vista d’ocell, l’escultura Per sempre i un dia presenta una forma d’el·lipsi a l’interior de la qual s’hi troba un triangle equilàter. Frontalment, l’estructura és explícita en el seu significat (un banc en el qual un pot asseure-s’hi per descansar), però sense ser impositiva en el seu aspecte formal o el seu simbolisme. Al centre d’aquest banc el·líptic, un pal de dos metres d’altura. Té forma d’obelisc triangular i a la part superior hi apareix una llegenda. En cadascun dels tres costats es mostra en un idioma diferent, castellà, català i anglès respectivament, sense que cap d’ells prevalgui sobre l’altre. Diu així: “Per sempre i un dia. Posat al mateix lloc tal com és.”

L’obra s’ha dut a terme amb el patrocini de Banc Sabadell. Compta, a més a més, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut de Cultura i l’Institut de Mercats de Barcelona.

Ubicació de l'obra:

PER SEMPRE I UN DIA. Fins a principis de 2014. Lloc: Mercat de Santa Caterina. Plaça Joan Capri, Barcelona. Horaris: dilluns, de 8 a 14 h; dimarts i dimecres, de 8 a 15.30 h; dijous i divendres, de 8 a 20.30 h; dissabtes, de 8 a 15.30 h; diumenges, tancat.

Què és la Fundació ArtAids?

La fundació ArtAids és una organització sense ànim de lucre que empra l’art en la lluita contra la sida convidant artistes destacats a crear peces que tractin sobre la sida i altres qüestions relacionades amb la malaltia. Aquestes obres d’art són utilitzades per augmentar la conscienciació pública, per millorar l’actitud de la societat vers les persones seropositives, i per obtenir finançament per a projectes enfocats a prevenir i combatre la sida.

ArtAids va ser creada per l’escriptor holandès i col•leccionista d’art Han Nefkens, propietari de la col•lecció H+F. El descobriment de Nefkens l’any 1987 que era seropositiu va suposar un canvi radical per a la seva vida. Han Nefkens veu la intensitat d’aquesta experiència reflectida en el món de l’art, i ha decidit utilitzar-lo per augmentar la conscienciació del problema de la sida i per millorar la vida d’aquells que viuen amb VIH. Nefkens ha establert organitzacions independents d’ArtAids a Holanda, Tailàndia i Espanya.

Els beneficiaris dels ingressos que la fundació obté amb les seves activitats a Catalunya són els projectes de recerca de la Fundació Lluita contra la Sida.